dekwoningen jan sterenberg in zoetermeer

(online) Stadslezing en boekpresentatie: Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70

Datum/Tijd
Date(s) - 24/11/2021
19:30 - 21:00

Locatie: Commissiezaal Stadhuis Forum

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Architect Jan Sterenberg, de ‘rode VVD-er’, bouwde in Zoetermeer maar liefst 1101 woningen. Waaronder de woondekken in Buytenwegh.

Michiel Kruidenier, auteur van het nieuwe boek ‘Groeikernen en woonmilieus – Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70’ vertelt hierover tijdens de stadslezing op 24 november 2021, die zowel in de zaal als online te volgen is.

Martijn Graafmans van A3 Architecten kijkt naar het heden en mogelijke toekomst voor de woondekken.

Het architectenbureau van Sterenberg uit Ter Apel ontwierp tienduizenden woningen, van Groningen tot Zoetermeer. Jan Sterenberg werkte in het overgangsdecennium van seriematige naar kleinschalige woningbouw. Hij vond wonen een activiteit, zijn ontwerpen moesten bewoners aanzetten tot creatief gebruik van de woning én haar omgeving. Zijn idealistische ontwerpen bleken echter in de praktijk ook sociaal onveilige plekken op te leveren.

Sterenberg verkeerde met de bouw-elite van Nederland, en was tegelijkertijd een groot pleitbezorger van inspraak. Zijn opvattingen werden erkend met een hoogleraarschap, maar zijn bureau ging roemloos failliet.

Woondekken door de jaren heen

De woondekken in Zoetermeer zijn karakteristiek, maar functioneerden niet altijd zoals Sterenberg voor ogen had. In de parkeerstraten bijvoorbeeld is er weinig sociale controle. Met overlast door hangjongeren als gevolg. A3 Architecten renoveerde een aantal woondekken in Buytenwegh – die naast Sterenberg ook door architectenbureau Inbo zijn ontworpen. Martijn Graafmans vertelt welke problemen ze tegen kwamen en wat de mogelijkheden zijn voor verbetering.

cover monografie jan sterenberg

Dit nieuwe boek haalt de bevlogen pragmaticus Sterenberg uit de anonimiteit. Als representant én slachtoffer van de immer veranderende tijd. Het eerste exemplaar van het boek wordt tijdens deze bijeenkomst overhandigd aan wethouder Robin Paalvast (Erfgoed, wonen en vastgoed) en is dan ook te koop. Uitgave van Nai010 uitgevers en bijeenkomst in samenwerking met Stichting Berlagehuis Usquert.

De lezing en boekpresentatie kan worden bijgewoond in de commissiezaal van het Stadhuis Zoetermeer (o.v.b.). Er is ook een (eenvoudige) livestream verbinding beschikbaar.

Datum: Woensdag 24 november 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
LocatieStadhuis Forum Zoetermeer, commissiezaal. Stadhuisplein 1 Zoetermeer

Aanmelden: onderaan deze pagina kunt u een keuze maken voor deelname in de zaal of online.
Op dit moment maximaal 30 personen in de zaal.

foto boven: Harry Cock

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"