Stadslezing: Bouwen en verduurzamen met natuurlijke materialen

Datum/Tijd
Date(s) - 05/04/2023
19:30 - 21:00

Locatie: Stadhuis - Forum

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Bouwen met hout, kalkhennep, bamboe, zeewier of je dak (na)isoleren met oude spijkerbroeken? Tijdens de lezing over natuurlijke bouwmaterialen vertelt Norbert Schotte (adviseur duurzaamheid en betrokken bij Gideon Building Transition Tribes) over de mogelijkheden en de noodzaak van het gebruik van duurzame materialen.

Architecten Jelmer Buurma en Sneha Dugar lichten hun ontwerp toe van het nieuwe paviljoen in buurttuin Zoete Aarde (Zoetermeer). Het is gemaakt van kalkhennep en hout . Rens Borgers, bouwde met zijn bedrijf EcoBouw Salland de muren van dit paviljoen. Hij vertelt over de praktijk van het bouwen met verschillende natuurlijke materialen. Het bedrijf is gespecialiseerd in ecologisch bouwen. Gideon, waar Norbert Schotte aan verbonden is, is een beweging die de bouwsector op positieve wijze verandert. Zodat de bouw bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst.

Biobased materialen in de bouw

Bouwen met natuurlijke, levende materialen wordt ook biobased bouwen genoemd. Deze materialen slaan CO2 op en groeien terug tijdens de levensduur van een gebouw. Door gebruik van biobased materialen in plaats van beton en staal wordt de grote impact van de bouw op het milieu verkleind. Natuurlijke materialen kunnen de woonomgeving verduurzamen. En zorgen bovendien voor een prettig wooncomfort en gezond binnenklimaat. Biobased bouwen moet uitgroeien tot het nieuwe normaal, volgens de Rijksbouwmeester. Hoewel deze materialen al van oudsher in de bouw werden gebruikt, vraagt het nu om een andere manier van ontwerpen, bouwen en onderhouden.

  • Datum: woensdag 5 april 2023
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur (19.15 uur inloop met koffie en thee)
  • Locatie: Bibliotheek Forum (podium tribunetrap) Stadhuisplein 1, Zoetermeer
  • Aanmelden: onder aan deze pagina

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. door hieronder aan te melden, ontvangt u de link (bekijk ook uw spam folder).

Deze (online) stadslezing uit de reeks Leven in de nieuwe stad #02 wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer

paviljoen Zoeter Aarde gebouwd met biobased materialen

Foto’s: Martine Vroone. Paviljoen in buurttuin Zoete Aarde.

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"