Stadslezing – Wonen in Oldest New Town Zoetermeer

Datum/Tijd
Date(s) - 20/04/2024
15:00 - 16:30

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, groeikern, new town, Ontzameling, pop-up expo Ons Zoetermeer, stadsgeschiedenis, wonen, Zoetermeer


Wonen in Oldest New Town Zoetermeer
Stadslezing # 2 2024 

Naar aanleiding van de Pop-up expo Ons Zoetermeer zal deze Stadslezing vanuit ArchitectuurPunt Zoetermeer gaan over het wonen in Zoetermeer, door de eeuwen heen. Ook wordt er vooruitgeblikt naar het toekomstig wonen in Zoetermeer.

Zoetermeer is een eeuwenoude vestigingsplaats. De allereerste bewoningssporen die door archeologen zijn gevonden dateren van rond het jaar 1000 na Christus. Al ruim duizend jaar weten mensen de omgeving van de huidige Meerpolder, het vroegere Soetermeerse Meer te vinden. Hoe is hier in de loop van de tijd geleefd, gewoond?

En, hoe zal Zoetermeer zich verder ontwikkelen? Voor de Zoetermeerse economie is woningbouw zeker in de groeistad-periode de aanjager geweest. Kan woningbouw in deze roerige tijd opnieuw een aanjager zijn van de Zoetermeerse economie?

Vanaf de jaren 1960 werd Groot Zoetermeer gepland. Het historische dorp moest een woonstad worden voor 100.000 mensen. Hoe is het wonen in de groeikern vormgegeven en wat zijn karakteristieke en waardevolle kenmerken die we voor de toekomst willen bewaren en/of versterken? De gelaagdheid van de stad met dorpslinten, boerderijen en met moderne, na-oorlogse woonwijken bepaalt de cultuurhistorische identiteit van Zoetermeer. Gepleit wordt om de cultuurhistorie een belangrijke rol te laten spelen bij toekomstige plannen.

Ton Vermeulen kan met recht ‘stadshistoricus’ van Zoetermeer genoemd worden. Al vele jaren gaat veel van zijn vrije tijd naar de historische vereniging van Zoetermeer: Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Hij is auteur van (onder andere) het boek: ‘400 jaar Meerpolder’ 2017. Hij zal een beeld schetsen van wonen in Zoetermeer tot 1962.

Joosje van Geest is architectuurhistoricus en auteur van de ‘Architectuurgids Zoetermeer’ uit 2016. Zij is initiatiefnemer van de website www.post65.nl en sinds 2020 lid van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit van Zoetermeer. Joosje zal spreken over de periode vanaf de jaren 1960.

Ontzameling

Tot in juni zijn de Zoetermeerse burgers uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van de Zoetermeer-collectie van afscheidnemend museum De Voorde. De lezing zal plaats vinden in de ruimte waar een uniek open depot toegankelijk is.

https://museumdevoorde.nl/collectie/de-ontzameling/

Ons Zoetermeer

De pop-up expo Ons Zoetermeer bevindt zich in dezelfde ruimte. Na afloop van de lezing kunt u in gesprek met medewerkers van de gemeente Zoetermeer over wonen in Zoetermeer nu en in de toekomst. (2040)

https://www.uitagendazoetermeer.nl/uitagenda/3344905889/pop-up-expo-ons-zoetermeer-toen-nu-en-straks

 

Aanmelden voor de Stadslezing noodzakelijk

Datum: zaterdag 20 april
Tijd: 15.00 – 16.30 uur. Inloop 14.30 uur

Locatie: Pop-up expo Ons Zoetermeer, Ontzameling Museum De Voorde
Adres: Stadhuisplein 21, Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.
Door hieronder aan te melden, ontvangt u de link (kort van te voren – bekijk ook uw spam folder).

 

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"