Stadsfestival Zoetermeer

Datum/Tijd
Date(s) - 16/09/2023
11:00 - 17:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Gemeente Zoetermeer


Het Stadsfestival Zoetermeer 2040 is een evenement over het heden en de toekomst van Zoetermeer. Deze dag zijn op verschillende locaties tal van activiteiten voor jong en oud te beleven. De activiteiten nemen je mee in wat er in de stad gebeurt om ervoor te zorgen dat Zoetermeer nu en in de toekomst dé plek blijft waar het fijn wonen, recreëren, werken en ondernemen is.

Tijdens het Stadsfestival van de gemeente Zoetermeer organiseert ArchitectuurPunt drie activiteiten:

Architectuurwandeling Binnenstad

Heden, verleden en toekomst.
Er verandert veel in de binnenstad van Zoetermeer. Op deze dag staan er korte architectuurwandelingen gepland door dit dynamische deel van Zoetermeer. Ontdek de bijzondere ‘onderwereld’ die toegankelijker en beleefbaarder wordt gemaakt. Kunsthistorica Simone Langeveld vertelt over het ontstaan van dit bijzondere stadscentrum 6 meter boven het maaiveld. Stedenbouwkundige Foke de Jong vertelt over de nieuwe door-ontwikkelingen van de Zoetermeerse binnenstad, de plek om te wonen, te werken én te ontspannen.

Vier keer een wandeling van 45 minuten – max. 60 minuten.
11.00 – 12.00, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00, 15.30 – 16.30

museum de voorde aan stadhuisplein zoetermeer

Architectuurwandeling Seghwaert in 2040

Rondom het Seghwaertpark staan meerdere bijzondere woningbouwprojecten. Bijzonder voor de periode waarin ze werden gebouwd (rond 1980) en inspirerend voor de toekomst. Dat geldt ook voor het groenontwerp van het park.

De rondwandeling is onder leiding van een gids van het ArchitectuurPunt Zoetermeer. In dit gebied is duidelijk te zien wat de typische kenmerken waren van de architectuur in de jaren zeventig en tachtig. Ook het park heeft een bijzonder ontwerp met slimme oplossingen voor het klimaatbestendig maken van de stad. Wat is de betekenis van Seghwaert voor 2040? Hoe zijn woningen toekomstbestendig te maken?

regenbeek

Architectuurfilm ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer’

De film ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer‘ gaat over de karakteristieke architectuur van de jaren 1970 en 1980 die zo kenmerkend is voor Zoetermeer.

De kijker ontdekt hoe de wijken uit de jaren zeventig en tachtig van elkaar verschillen en hoe uniek de stijlkenmerken van de gebouwen zijn. Bewoners en deskundigen vertellen over hun fascinatie voor Post 65. Dit is het jonge erfgoed uit de periode 1965-1995 dat op dit moment landelijk in de belangstelling staat. Van alle Nederlandse groeikernen of New Towns is Zoetermeer bij uitstek de gemeente waar een fraai totaalbeeld is te zien van de architectuur en stedenbouw uit deze tijd. De film die Niek Nieuwenhuijzen (HGOS) in samenwerking met ArchitectuurPunt Zoetermeer maakte toont dat overtuigend aan.

  • Locatie: Club Entree
    Adres: Boerhavelaan 11 Zoetermeer
  • Tijd:  11 – 17 uur
  • Doorlopend bezoek mogelijk
  • Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer i.s.m. HGOS en gemeente Zoetermeer

woongebouw Lissenvaart is voorbeeld van post 65 architectuur

Stadsfestival 2040 op zaterdag 16 september is een evenement van de gemeente Zoetermeer. Er is nog veel meer te doen!

Zie www.zoetermeerisdeplek.nl/stadsfestival voor meer informatie.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"