grote galerijflats in Zoetermeer

Over Zoetermeer #3 Een tweede leven voor galerijflats

Datum/Tijd
Date(s) - 11/12/2018
19:00 - 20:30

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


daktuin op galerijflat De Boel
Galerijflat De Boel Amsterdam – Hans van Heeswijk architecten. Foto Anne van Houwelingen

Galerijflats werden in de jaren zestig van de vorige eeuw in grote aantallen gebouwd. Zo’n vijftig jaar later zijn veel van deze gebouwen gedateerd en aan groot onderhoud toe. In de wijk Palenstein zijn al een aantal flatgebouwen gesloopt. Maar er zijn ook verrassende mogelijkheden voor behoud van galerijflats.

Wat is het toekomstperspectief van de galerijflats in Driemanspolder en Meerzicht? Het bureau Hans van Heeswijk architecten heeft door heel Nederland flatgebouwen van een nieuw uiterlijk voorzien en laten zien dat er veel meer mogelijk is dan een nieuwe gevel alleen. Ook allerlei andere vernieuwingen kunnen worden doorgevoerd. Zoals het verlevendigen van dichte kopgevels en de begane grond, verbreden van balkons, verduurzamen, aanpassen van de entree of aanleggen van een daktuin. Dick de Gunst (Hans van Heeswijk architecten) laat inspirerende voorbeelden zien van galerijflats die na een grondige renovatie weer toekomstbestendig zijn. De Gunst is een van de auteurs van het boek Nieuwe kansen voor de galerijflat ideeën en aanbevelingen voor de komende vijftig jaar‘.

Joosje van Geest (Architectuurhistoricus TU Delft en auteur van de Architectuurgids Zoetermeer) vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Zoetermeerse flatgebouwen. Ook de kwaliteiten komen aan de orde. Veel galerijflats hebben immers ruime woningen, balkons en een riant uitzicht. Voorzieningen en openbaar vervoer liggen veelal in de buurt.
Na de lezingen kunt u vragen stellen en in gesprek gaan over galerijflats toen en in de toekomst.

Foto boven: galerijflats in Driemanspolder, Zoetermeer

RESERVEREN:

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"