experimentele woningbouw woondekken meerzicht zoetermeer

Over Zoetermeer #2 Experimentele Woningbouw

Datum/Tijd
Date(s) - 18/09/2018
19:00 - 20:30

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Historisch Genootschap Oud Soetermeer


De experimentele woningbouwprojecten uit de periode rond 1970 staan weer volop in de belangstelling. De innovatieve kwaliteiten worden herontdekt.

Vernieuwende ontwerpen voor woning, woonvorm of woonomgeving met een betere kwaliteit, kregen tussen 1968 en 1980 het predicaat ‘Experimenteel Woningbouwproject’ van het Rijk. In Zoetermeer staan maar liefst drie van de 64 in Nederland gerealiseerde experimentele projecten: Woondekken en Het Pleintjesplan in Meerzicht en de Terrasflat in Palenstein.

Ruben Ferwerda en Marcel Barzilay vertellen op 18 september over hun onderzoek naar deze Experimentele Woningbouw. Zij kijken naar de oorspronkelijke ideeën en hoe de woningen er nu bij staan. Onderzocht wordt welke ontwerpoplossingen nuttig zijn voor toekomstige aanpassingen, maar ook wat we van deze experimenten kunnen leren voor de hedendaagse woningbouw. Welke experimentele ideeën waren geslaagd en welke oplossingen werken eigenlijk niet zo goed? Compact bouwen, menging van woningtypen, flexibiliteit, kleinschaligheid, bouwen voor de buurt en inspraak van bewoners; de thema’s van toen zijn ook nu heel actueel.

Fase 1 van het onderzoek is vastgelegd in de publicatie ‘Predicaat experimentele woningbouw 1968-1980’. Het onderzoek van Barzilay + Ferwerda is onderdeel van de Verkenning Post 65, het onderzoeksprogramma naar erfgoed van de periode na 1965, van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De Rijksdienst onderzoekt hoe er met het erfgoed uit die periode moet worden omgegaan.

Na de lezing door Ruben Ferwerda en Marcel Barzilay (Barzilay + Ferwerda Architectuur + Stedenbouw) kunt u vragen stellen en in gesprek gaan over experimentele woningbouw toen en nu.

Terrasflat zoetermeer experimentele woningbouw

De Terrasflat kunt u bezoeken op Open Monumentendag op zaterdag 8 september, ruim een week voor de lezing.

Foto’s: Lindy Schuin INDYMAH

RESERVEREN:

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.