Terrasflat zoetermeer experimentele woningbouw

Open Monumentendag

Datum/Tijd
Date(s) - 08/09/2018
11:00 - 15:00

Locatie: Terrasflat

Activiteit

Organisatie: Historisch Genootschap Oud Soetermeer


Op 8 september is de Open Monumentendag Zoetermeer. Het Historisch Genootschap Zoetermeer organiseert allerlei activiteiten en historische gebouwen kunnen bezocht worden. Bekijk hier het programma.

Naast het historisch erfgoed is er ook aandacht voor prachtige moderne monumenten. Bijzonder in Zoetermeer is de Terrasflat – oftewel de Apenrots – aan het Douzapad in Palenstein. Het plan kreeg het predicaat ‘Experimenteel Woningbouwproject’. Hier kan een woning worden bezocht op Open Monumentendag. De Terrasflat naar ontwerp van Wim Davidse (1978) is open tussen 11:00 en 15:00 uur.

Thema: In Europa
In Europa heeft altijd een sterke uitwisseling bestaan tussen landen en volken, of het nu ging om mensen, geloof, literatuur, vorsten en bouwstijlen. In Zoetermeer is heel goed aan de baaierd aan kerken te zien hoeveel geloofsrichtingen in Europa zijn ontstaan.

Ook in de stadsaanleg en de woningbouw is Zoetermeer een weerspiegeling van de Europese veelvoud. In 1962 werd Zoetermeer een overloopkern voor de Haagse regio en werd daarmee een van de eerste nieuwe steden in Nederland, in navolging van de Engelse New Towns van direct na de oorlog. Inspiratie werd daar ook opgedaan. Bijzonder belangrijk was dat in heel Europa veel steden de voorkeur gaven aan een niet-traditionele stad, met z’n krappe huizen en straten. Men bouwde functionele steden, met ruime wegen, veel groen, en geen hinder van industrie bij de woonwijken. Zoetermeer is na 1962 uitgebouwd op basis van het Structuurplan Zoetermeer dat in 1968 door de gemeenteraad is vastgesteld en dat dus nu 50 jaar oud is. De originele kaart van dat structuurplan wordt tentoongesteld. Op grond van dat plan zijn ook drie geslaagde experimentele woonwijken gebouwd met steun van het Rijk: de woondekken in Meerzicht, het pleintjesplan in Meerzicht, en de Terrasflat in Palenstein. Die flat kan op 8 september bezichtigd worden.

Onderzoekers Ruben Ferwerda en Marcel Barzilay vertellen op 18 september over hun onderzoek naar deze Experimentele Woningbouw. Zij kijken naar de oorspronkelijke ideeën en hoe de woningen er nu bij staan. Kijk hier voor meer informatie over de lezing.

Foto boven: Lindy Schuin, INDYMAH

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"