voormalige gevangenis in rokkehage, Zoetermeer

De Nieuwe Stad #06 – Presentatie ontwerpstudie Rokkehage: experimenteer en creëer!

Datum/Tijd
Date(s) - 29/01/2020
19:00 - 20:30

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


De gevangenis van Zoetermeer staat leeg. Kan er een nieuwe bestemming aan dit gebouw gegeven worden en welke? Ontwerpers en kunstenaars ontwikkelden in een ontwerpstudie ideeën voor de toekomst van de gevangenis en het naastgelegen bedrijventerrein Rokkehage. Daar is door de grote brand bij de jaarwisseling een grote open plek ontstaan.

Geluksplekken

Rokkehage wordt in dit voorstel omgevormd naar een plek waar wordt geëxperimenteerd en gepionierd. Gezocht wordt naar combinaties van bedrijvigheid, kunst, cultuur én wonen. Want in Zoetermeer is een groot tekort aan jongerenwoningen. Jongeren hebben behoefte aan een levendige omgeving. Begonnen wordt met jongerenwoningen in de lege gevangenis en Tiny Houses hierop of rondom en in de toekomst ook loftwoningen. Er wordt aangesloten bij de bestaande bedrijvigheid en de opkomende creatieve sfeer van de Baztille en Applaus en Rozen. Met nieuwe werkruimte en geluksplekken voor makers, van metaalbewerker tot kunstenaar.

Hoe pak je deze veranderingen aan? De deelnemers aan het ontwerpatelier presenteren een eigenzinnige strategie voor de transformatie van bedrijventerrein Rokkehage. De ideeën worden besproken met Arnold Reijndorp (Hoogleraar UvA), Simone Rots (INTI) en Richard den Blanken (Stedenbouwkundige Gemeente Zoetermeer) en het publiek o.l.v. moderator JaapJan Berg.

Presentatie door de deelnemers aan de ontwerpstudie: Yffi van den Berg (Era Contour) Ewoud Blom en Joost van Nuland (Modus Architectuur en management) Petra de Haan (Regisseur Applaus & Rozen) Simone Langeveld (ArchitectuurPunt Zoetermeer) Alcuin Olthof (Aplace) Helga Snel en Jeffrey Reule (Helga Snel architecten) Piem Wirtz en Riemer Jonkers (CKC Digital Art Lab)

Het ontwerpatelier in de serie De Nieuwe Stad wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuurfonds Zoetermeer en Gemeente Zoetermeer. In deze serie gaan deskundigen – in gesprek met het publiek – op zoek naar innovatiestrategieën voor de toekomst, die passen bij de specifieke kenmerken van ‘nieuwe stad’ Zoetermeer.

RESERVEREN:

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.