Knarrenhof met woningen voor senioren ontwerp Inbo

Online stadslezing: Woonvormen voor senioren – omzien naar elkaar

Datum/Tijd
Date(s) - 04/11/2020
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Hoe willen senioren wonen? Zolang mogelijk thuis of toch liever wonen in een appartement of speciale woonvorm? Tijdens de online lezing van het ArchitectuurPunt op 4 november 2020 vertelt Yvonne Witter (ZorgSaam Wonen) hoe mensen plezierig met elkaar ouder worden op de manier zoals zij zelf graag willen. En Peter Boelhouwer (Hoogleraar Volkshuisvesting) over de verschillende woonwensen van senioren.

In Zoetermeer is een flink tekort aan geschikte woningen voor senioren. De vergrijzing is hier bovengemiddeld hoog omdat de vele mensen die in de jaren 1970 naar de groeikern trokken, nu op leeftijd zijn. Vroeger verhuisde je dan naar een verzorgingshuis. Dat is echter niet meer vanzelfsprekend. Senioren blijven steeds langer zelfstandig wonen en krijgen indien nodig zorg thuis. Maar lang niet altijd is de woning geschikt. De wijken Buytenwegh, De Leyens en Seghwaert hebben bijvoorbeeld veel bovenwoningen die alleen per trap bereikbaar zijn. Er is behoefte aan nieuwe levensloopbestendige woningen. Bij voorkeur in de buurt van voorzieningen en zorg.

Nieuwe woonvormen voor senioren

Er is een scala aan nieuwe woonvormen waarbij senioren wel zelfstandig wonen, maar toch voorzieningen met elkaar delen en naar elkaar omkijken. Een Knarrenhofje, zoals in Zwolle ontworpen door Inbo architecten, is een van de interessante voorbeelden. Dit concept kan met grondgebonden hofjeswoningen, maar ook in gestapelde vorm gerealiseerd worden, met gezamenlijke tuin of terras.

Online lezing: Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan, via een livestream vanuit het Forum. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Na aanmelding hieronder ontvangen deelnemers een bevestiging met verdere uitleg en een link voor deelname.

Datum: 4 november 2020
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Online – vanuit het Stadhuis Forum, bibliotheek Zoetermeer

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om ter plekke in het Forum bij de lezing aanwezig te zijn. Interesse? Stuur dan een mail naar info@architectuurpuntzoetermeer.nl o.v.v. naam en aantal personen.

Foto boven Knarrenhof Zwolle: Inbo / Fotograaf Rufus de Vries

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"