gezonde woonomgeving voorbeeld merwedekanaalzone

Online stadslezing: Gezonde woonomgeving

Datum/Tijd
Date(s) - 20/04/2021
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Foto boven: Merwedekanaalzone Bura Urbanism

Op zoek naar rust en groen verlaten steeds meer mensen tijdens de coronacrisis de grote steden. De pandemie versterkt de trend van gezond, duurzaam en suburbaan wonen, signaleert Jeroen Scholten (Adviseur stedelijke ontwikkeling gemeente Zoetermeer). De Entree in Zoetermeer en de Merwedekanaalzone in Utrecht zijn voorbeelden waar gezondheid en klimaat belangrijke uitgangspunten zijn. Floris van de Zee (BURA urbanism) en Marcel Keijzer (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer) tonen deze plannen tijdens de stadslezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 20 april 2021.

Suburbaan wonen in trek

Grote steden zijn vooral populair door de winkels en culturele voorzieningen. Zijn deze te vinden in een stad, dan volgt de rest vanzelf: hooggekwalificeerde bedrijven en banen en vervolgens indirect de banen voor lager geschoolden. Dit is het idee van de Consumer City-theorie van de beroemde Amerikaanse econoom E. Glaeser.

De populariteit van grote steden heeft ook een keerzijde. Hoge woningprijzen, massatoerisme en klimaatproblemen. In Zoetermeer vind je gezonde woongebieden in de luwte van de stad met veel groen, maar ook goed openbaar vervoer en bedrijvigheid, betoogt Jeroen Scholten. Kwaliteiten die in het nieuwe woongebied de Entree terugkomen.

Menselijke maat, meer groen en minder auto’s

De Merwedekanaalzone is een groot transformatiegebied in Utrecht. Floris van der Zee licht toe hoe van dit gebied een levendige, gezonde woonomgeving gemaakt wordt. Dit doen zij hier door toepassing van veel groen, voorzieningen, aandacht voor de menselijke maat én door andere vormen van vervoer dan de auto.

Datum: dinsdag 20 april 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Online lezing: Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan, via een livestream vanuit het Forum. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Na aanmelding hieronder ontvangen deelnemers een bevestiging met verdere uitleg en een link voor deelname.

In de reeks lezingen over nieuwe woonvormen organiseerde het ArchitectuurPunt Zoetermeer eerder lezingen over bouwen met hout, natuurinclusief bouwen,  woonvormen voor senioren. en flexwonen met woningen uit de fabriek.

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"