circulair bouwen paviljoen door cepezed

Online stadslezing: Circulair bouwen zonder afval

Datum/Tijd
Date(s) - 25/05/2021
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


circulair kantoorgebouwDe traditionele bouw zorgt voor een grote hoeveelheid bouwafval en CO2 uitstoot. Er zijn steeds meer innovatieve manieren om materialen en afval opnieuw te gebruiken, zal Vincent Gruis (Hoogleraar TU Delft) vertellen tijdens de online stadslezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 25 mei 2021. Paddy Sieuwerts (architect, cepezed) laat voorbeelden zien van gebouwen die als een ‘bouwpakket’ in elkaar gezet worden en bovendien demontabel zijn.

Bouwafval verminderen

Maar liefst 35 procent van het afval in Nederland is bouw- en sloopafval. Het is duurzaam om bouwmaterialen opnieuw te gebruiken: circulair bouwen. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden. Zonder schadelijke uitstoot naar lucht, water en bodem. De productie van cement voor bijvoorbeeld beton, veroorzaakt naar schatting acht procent van de CO2 die de mensheid wereldwijd uitstoot. Sinds kort kan betonpuin gerecycled worden. Daarbij wordt een groot deel van het cement opnieuw gebruikt.

Demontabel en circulair bouwen

Circulair bouwen gaat verder dan het gebruiken van oude materialen. The green house van cepezed is een tijdelijk horeca paviljoen in Utrecht. Het gebouw kan helemaal uit elkaar gehaald worden en ergens anders worden opgebouwd. Dat betekent een heel andere manier van bouwen dan de traditionele manier. Voor hun eigen kantoor ontwikkelde cepezed een demontabel en circulair kantoor, Bouwdeel D(emontabel).

Datum: dinsdag 25 mei 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Online lezing: Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Na aanmelding hieronder ontvangen deelnemers een bevestiging met verdere uitleg en een link voor deelname.

In de reeks lezingen over nieuwe woonvormen organiseerde het ArchitectuurPunt Zoetermeer eerder lezingen over bouwen met hout, natuurinclusief bouwen, flexwonen met woningen uit de fabriekwoonvormen voor senioren en gezonde woonomgeving.

Foto boven: Lucas van der Wee – the green house ontwerp cepezed

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"