Lezing en wandeling: De jaren ’60 – in programma Uit de Kunst CKC & Partners

Datum/Tijd
Date(s) - 04/04/2023 - 11/04/2023
14:00 - 16:00

Activiteit

Organisatie: CKC & Partners ism ArchitectuurPunt Zoetermeer


CKC & Partners organiseert de serie activiteiten Uit de Kunst. Speciaal voor 55-plussers die op zoek zijn naar inspiratie, verdieping of graag in gesprek willen met andere cultuurliefhebbers brengen zij twee keer per jaar de serie ‘Uit de Kunst’. Een programma vol lezingen, workshops, concerten en andere mooie activiteiten. Met elke keer een ander thema als inspiratiebron. Voorjaar 2023 is het thema: De jaren ’60.

Het ArchitectuurPunt Zoetermeer werkt mee aan twee activiteiten uit deze reeks. U kunt zich aanmelden voor alle afzonderlijke activiteiten via CKC & Partners.

Lezing: Onze jaren ’60 in Zoetermeer

Weer even terug naar de jaren zestig in Zoetermeer? We nemen je mee naar de tijd van het naoorlogse boterdorp dat zou gaan uitgroeien tot de hedendaagse grote stad. Je ging naar de middelbare school in Den Haag of Voorburg, je was langharig of kortzichtig, luisterde naar the Beatles of the Stones. Je ging naar een fuif, een dansavond, of een beatconcert van een bandje. Je had je eerste vriendje of vriendinnetje. Ach ja, die jaren zestig…

Architectuur in Zoetemeer 
Zoetermeer krijgt in de jaren zestig te maken met plannen voor Groot Zoetermeer. Hieruit voort zijn de plannen voor de groeistad, de nieuwe stad: New Town Zoetermeer, ontstaan. De jaren zestig zijn ook een tijd van ongekend optimisme en mogelijkheden, ook door de nieuwe en snellere bouwtechnieken. Hier in Zoetermeer zijn dé voorbeelden uit de bouwkunst van de jaren zestig te zien in het oude centrum van Zoetermeer, in het Dorp/ de Dorpsstraat en de eerste uitbreidingswijken van de compacte stad die hier aan grenzen.

Het leven in Zoetermeer 
In het tweede deel van deze lezing duiken we verder Zoetermeer in, even helemaal terug naar het leven in deze stad, met persoonlijke verhalen over en herinneringen aan het leven van jongeren in de jaren zestig in het dorp(je) Zoetermeer. Met interessante verhalen, muziek, beeld en film wordt je meegenomen in de Zoetermeerse jeugdcultuurgeschiedenis, met aandacht voor de gebeurtenissen in de grote wereld om hen heen. Maar ook en vooral wat er in het dorp zelf gebeurde, hoe jongeren hun tijd doorbrachten in die tijd. Kortom: Een happening terug in de tijd en ophalen van lang vervlogen herinneringen…

Niek Nieuwenhuijsen bracht in 2018, samen met zijn neef Henk Roos en enkele andere Boomers, voor het Historisch Genootschap Oud Soetermeer het boek ‘The Young Ones’ uit behorende bij de gelijknamige tentoonstelling. Je ontvangt na afloop zowel het boek als de dvd.

Tip: de architectuurwandeling (op 11 april) is een mooi vervolg op deze lezing.

Docenten: Simone Langeveld, Willem Hermans, Niek Nieuwenhuijsen en Henk Roos
Wanneer: 4 april, 14:00 – 16:30 uur
Prijs: 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

Aanmelden via CKC & Partners klik hier >

Architectuurwandeling in Zoetermeer

Na de zogenaamde ‘kom-uitbreidingen’ van Zoetermeer in de jaren dertig en veertig en direct na de WOII, krijgt Zoetermeer in de jaren 50 en 60 te maken met plannen voor Groot Zoetermeer. Hieruit zijn de plannen voor de groeistad, de nieuwe stad: New Town Zoetermeer, ontstaan.
De jaren zestig zijn ook in Zoetermeer een tijd van ongekend optimisme en mogelijkheden ook door de nieuwe snellere bouwtechnieken. Het levert zichtbare producten voor anders wonen, werken maar ook naar de kerk gaan.
In de stad zijn dé voorbeelden uit de bouwkunst van de jaren zestig te zien in het oude centrum van Zoetermeer (wijk Dorp/Dorpsstraat)  en de eerste uitbreidingswijken van de compacte stad die hieraan grenzen.

Docenten: Simone Langeveld en Willem Hermans
Datum: 11 april, 14:00 uur – 16:00 uur (verzamelen in de lounge van het CKC gebouw)
Prijs: € 16,50 (inclusief koffie/ thee na afloop van de wandeling)

Aanmelden via CKC & Partners klik hier >

appartementen Zoetermeer Dorp

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"