cultuur en groen op daken in zoetermeer

De Nieuwe Stad #04 – Het dak op: kunst en groen op daken in de binnenstad

Datum/Tijd
Date(s) - 29/10/2019
19:00 - 20:30

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Op de daken in de binnenstad van Zoetermeer is nog onverwacht veel ruimte voor kunst en groen. LG architecten deed een verkennend onderzoek naar de daken in het overwegend stenige Stadshart. Met heel verrassende resultaten.

Jasper van Lammeren (LG architecten) vertelt tijdens de stadslezing dat de daken behalve voor tuinen, water en zonnepanelen, ook gebruikt kunnen worden voor cultuur en ontmoeting. Zoals het ontwerp voor het cultuurdak. Daarnaast toont hij voorbeelden van uitgevoerde projecten op daken in bijvoorbeeld Rotterdam.

Sven Ruggenberg (Cultuurmakelaar Zoetermeer) leidt de lezing in. Voor het culturele klimaat in Zoetermeer is ook de nodige informele ruimte nodig waar mensen zelf invulling aan kunnen geven. In de binnenstad zijn dit soort plekken schaars. Zeker in het Stadshart waar veel woningen bijgebouwd worden, zijn placemaking en het programmeren van de openbare ruimte belangrijk. De kwaliteit van leven verbetert als de inrichting van de ruimte meer gericht is op mensen en ontmoeting dan alleen op stenige bebouwing.

LG architecten is actief in het realiseren van meervoudig gebruik van daken door er waarde aan toe te voegen. Ook in een geplande stad als Zoetermeer heeft elk dak namelijk een specifieke meerwaarde, die ontdekt moet worden en vervolgens benut. Zo ontstaan sociale, duurzame, economische en/of maatschappelijke voordelen voor het gebouw zelf en de omgeving. Zij verkennen hoe het Stadshart kan verdichten en transformeren naar een groen, levendig en multifunctioneel centrum.

Tijdens de stadslezing op 29 oktober 2019 kunt u vragen stellen en in gesprek gaan met de sprekers

De Stadslezing in de serie De Nieuwe Stad wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuurfonds Zoetermeer en Gemeente Zoetermeer. In deze serie gaan deskundigen – in gesprek met het publiek – op zoek naar innovatiestrategieën voor de toekomst, die passen bij de specifieke kenmerken van ‘nieuwe stad’ Zoetermeer.
Het onderzoek door LG architecten is uitgevoerd in opdracht van Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB), BAM wonen en Gemeente Zoetermeer

RESERVEREN:

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"