oosterheem woontorens in zoetermeer

De Nieuwe Stad #01 Groen wonen in hoge dichtheid

Datum/Tijd
Date(s) - 20/02/2019
19:00 - 21:00

Locatie: Commissiezaal Stadhuis Forum

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Zoetermeer is opgezet als compacte stad zodat er veel ruimte overblijft voor groen. Kan het groene karakter worden versterkt nu Zoetermeer verder groeit met zo’n 10.000 nieuwe woningen? Harald Mooij [Woningbouw – architectuur TU Delft] laat inspirerende voorbeelden zien voor groen wonen in hoge dichtheid. En Peter Boelhouwer [Hoogleraar Volkshuisvesting TU Delft] vertelt over de trends op de woningmarkt en de woningbehoefte in Zoetermeer.

In de groeikern periode werd de hoge woningdichtheid eerst gerealiseerd met galerijflats, later werd geëxperimenteerd met woondekken. Nu rijst de vraag welke woonmilieus het beste passen bij de huidige woningbehoefte. Bij verdichting wordt er al snel over hoogbouw gesproken. Maar er zijn daarnaast nog andere aantrekkelijke manieren om veel woningen op een klein grondoppervlak te bouwen, ook in combinatie met groen.

De nieuwe woningen zijn nodig omdat er meer vraag is naar woningen dan dat er beschikbaar zijn. De gemeente zet in op jonge starters en ouderen. Aan wat voor soort woningen en woonomgeving hebben zij behoefte? Moeten wonen meer gemengd worden met werken, zorg en ontmoetingsplekken?

Stadslezing: u kunt na de inleidingen vragen stellen en in gesprek gaan met de sprekers en ‘co-referent’ Ewoud Dekker (Rebel group en betrokken bij de City Deal Binnenstedelijk bouwen en transformatie) onder leiding van JaapJan Berg (Bergplaats / INTI – International New Town Institute).

Foto boven: Lindy Schuin – INDYMAH
Het stadsgesprek in de serie De Nieuwe Stad wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Gemeente Zoetermeer. In deze serie gaan deskundigen – in gesprek met het publiek – op zoek naar innovatiestrategieën voor de toekomst, die passen bij de specifieke kenmerken van ‘nieuwe stad’ Zoetermeer.

RESERVEREN:

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"