rijksbouwmeester

Documentaire en stadsgesprek: Rijksbouwmeester – Architectuur en maatschappij

Datum/Tijd
Date(s) - 14/09/2021
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


ArchitectuurPunt Zoetermeer vertoont de onafhankelijke documentaire ‘De Rijksbouwmeester – de kracht van de verbeelding’. Vervolgens gaan we met publiek en een panel van experts in gesprek over maatschappelijke aspecten van architectuur en leefomgeving. Want architectuur moet gaan over meer dan mooi of lelijk, zegt Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Panel: Johan Roelofs – stadsbouwmeester Zoetermeer, Ellen Perik – Gebiedsmanager gemeente Zoetermeer, Arjen in ‘t Veld – Bureauvijftig, Janine Otten-Kardol – Jane Architectuur, Willem Hermans – stedenbouwkundige en schatbewaker

De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. In die rol waakt hij over de architectonische kwaliteit van de (monumentale) rijksgebouwen zoals het Binnenhof en Muiderslot en geeft hij advies over heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening. In september 2021 loopt de termijn als Rijksbouwmeester af van de architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade.

De camera van filmmaker André de Laat volgde Alkemade drie jaar lang achter de schermen. We zien hem op de zolders, in de kelders en bouwputten van de rijksgebouwen waar hij verantwoordelijk voor is. En op de zolder van zijn eigen woning waar de kracht van de verbeelding alle ruimte krijgt. Zo ontstaat een persoonlijk portret en een inspirerend filmmozaïek.

Verbetering leefomgeving, vergrijzing en ontmoeting

Verbeteren van onze leefomgeving met creatieve oplossingen is de missie van Alkemade. Zo organiseert hij prijsvragen over maatschappelijke thema’s gericht op vernieuwing van woonwijken en het platteland. Architecten kunnen hun verbeeldingskracht inzetten om oplossingen te bedenken en anderen te inspireren.

Aansluitend op de documentaire gaan we in gesprek over juist deze maatschappelijke vraagstukken. Vernieuwing van woonwijken staat ook in Zoetermeer op de agenda. Vergrijzing, zorg, eenzaamheid, ruimte voor (spontane) ontmoeting en een gezonde woonomgeving. Kunnen we hier de sociale structuren versterken met kleine aanpassingen in de inrichting van de wijk? Hoe kunnen we de stad intelligenter en leuker maken zodat iedereen er terecht kan zonder sociaal geïsoleerd te zijn?

Datum: dinsdag 14 september 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: CKC & partners theaterzaal,
Leidsewallen 80, Zoetermeer
Toegang documentaire is gratis. Maximum 50 bezoekers
Aanmelden noodzakelijk: onderaan deze pagina

Vertoning van de film is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Zoetermeer, Netwerk Zoetermeer, gemeente Zoetermeer
De onafhankelijke documentaire ‘De Rijksbouwmeester – de kracht van de verbeelding’ is een coproductie van AdeL Producties en Multi Media Impuls. De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BPD Cultuurfonds.

 

 

Coronarichtlijnen

We  leven als bezoeker en organisatie alle RIVM richtlijnen na, waar we inmiddels zo bekend mee zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Schud geen handen.

Verder vragen wij u om af te melden en thuis te blijven wanneer u (milde) klachten heeft.

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"