gebouw van broedplaats de besturing

De Nieuwe Stad #05 – Ruimte voor creatieve broedplaatsen

Datum/Tijd
Date(s) - 11/12/2019
19:00 - 20:30

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Langs de Afrikaweg en in Rokkehage staan veel gebouwen leeg die in potentie door creatieve bedrijven en kunstenaars gebruikt kunnen worden. In deze stadslezing op 11 december 2019 wordt verteld hoe broedplaatsen de culturele sector versterken en tegelijkertijd het imago van een gebied verbeteren.

Experimenteren en creatieve ideeën

Een broedplaats is een atelierverzamelgebouw voor kunstenaars en (startende) creatieve bedrijven. Zij vinden hier betaalbare werkruimte en kunnen er experimenteren.  De Baztille is een bekend Zoetermeers ateliergebouw. In deze lezing vertelt kunstenaar Aldo Kroese (De Besturing) het verhaal over het aansprekende makerscollectief De Besturing in de Binckhorst, Den Haag. Hier werken meer dan 40 kunstenaars, ontwerpers en andere makers. Zij ontwikkelen ook gezamenlijke projecten. Kruisbestuiving tussen de verschillende kunstenaars en creatieven levert vaak innovatieve ideeën op. En er is een grote ruimte die voor allerlei evenementen en tentoonstellingen gebruikt kan worden.

Belangrijk voor de stad

Ria de Waal (makelaar broedplaatsen Den Haag, Moore) vertelt waarom de broedplaatsen van meerwaarde zijn voor de stad. Vaak maken de huurders van broedplaatsen hun werk zichtbaar, organiseren zij activiteiten voor de wijk of is er horeca. Zo wordt de broedplaats een interessante plek. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam worden broedplaatsen daarom gericht ingezet om de waardering voor de ontwikkeling van gebieden te verbeteren.

Meer mogelijkheden voor cultuur

Zoetermeer scoort laag op het gebied van cultuur [Atlas voor Gemeenten]. In vergelijking met andere steden is het aanbod niet hoog en er is weinig ruimte bestemd voor creatieve bedrijven. Niet verwonderlijk, want in een New Town heeft groei van de culturele sector tijd nodig. Maar er ontstaat nu wel ruimte. In ontwikkelgebied De Entree staan langs de Afrikaweg veel kantoren leeg. En bij bedrijventerrein Rokkehage staat de gevangenis leeg. Welke (tijdelijke) mogelijkheden ontstaan hier?

Tijdens de stadslezing kunt u vragen stellen en in gesprek gaan met de sprekers o.l.v. JaapJan Berg (INTI, Bergplaats)

De Stadslezing in de serie De Nieuwe Stad wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuurfonds Zoetermeer en Gemeente Zoetermeer. In deze serie gaan deskundigen – in gesprek met het publiek – op zoek naar innovatiestrategieën voor de toekomst, die passen bij de specifieke kenmerken van ‘nieuwe stad’ Zoetermeer.

RESERVEREN:

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.