stadsmaquette Zoetermeer in delen

Bezichtiging oude stadsmaquette van Zoetermeer

Datum/Tijd
Date(s) - 16/06/2018
14:00 - 16:00

Activiteit

Organisatie: Schatbewakers


Schatbewakers nodigt u uit voor een informele ontmoeting rond de bezichtiging van de oude stadsmaquette van Zoetermeer.

DATUM : zaterdagmiddag 16 juni 2018
TIJDSTIP : 14:00 – 16:00 LOCATIE : Q-museum Industrieweg 5 2712 LA Zoetermeer

Met de stadsmaquette werd vele jaren de groei van Zoetermeer in modelvorm bijgehouden. Het bijhouden is een arbeidsintensief proces. Om te bezuinigen werd destijds het model vervangen door luchtfoto’s. Gelukkig legde het model niet de volledig voorgestelde weg af en kwam opgestapeld in een niet zichtbaar hoekje van de ruimte onder de vloer terecht.

In april voerden  Schatbewakers een volgens hen belangrijke reddingsactie uit. Vooruitlopend op de sloopwerkzaamheden van de voormalige publieksruimte haalden zij de oude stadsmaquette uit dat hoekje vandaan en brachten hem onder in een ‘safe-house’.
Gedurende een korte periode kon gebruik gemaakt worden van de gastvrijheid van Wolfram Querfurth | Q-museum. Hierdoor kon een eerste inventarisatie gemaakt worden van de status van de maquette. Deze periode wordt afgerond met het tonen van ‘deze schat’.

Natuurlijk willen Schatbewakers dat moment gebruiken om met u het vervolg te bespreken. Zij zijn van mening dat de stadsmaquette een stukje van het collectieve geheugen van Zoetermeer vormt. Wie is er verantwoordelijk voor ons collectief geheugen? Het model toont het unieke proces van onze gemaakte stad. Wie heeft niet zijn huis gezocht op de maquette tijdens een bezoek aan de publiekshal? De maquette zou na restauratie en actualisering dus publiek toegankelijk getoond moeten worden. Wat is hiervoor een geschikte locatie?

Met CKC&partners spraken Schatbewakers over de mogelijkheden van een restauratieproject. Het restaureren van het model is echt ‘knutselwerk’. Uit de praktijk is bekend dat tegenwoordig ook moderne computertechnieken gebruikt worden bij het bouwen van modellen. Daarbij komt dat de uitbreiding van onze stad gewoon doorgegaan is en dat een deel van de stad nog niet uitgewerkt is in het ruimtelijk model. Wat hiermee te doen? Schatbewakers zijn benieuwd naar uw zienswijze. U bent van harte uitgenodigd om het te bespreken.

Voor de organisatie van de middag is het handig om even een reactie te sturen naar: mail@schatbewakers.nl

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"